Stand van zaken (indicator en toelichting)
Stand van zaken (toelichting)
Op jeugd zijn wij constant bezig kinderen de beste start te bieden. Dit doen wij door te investeren op vier domeinen: actief en gezond, gerespecteerd en erbij horen, verantwoordelijk en ontplooiing, en veilig en gekoesterd.
Actief en gezond: De kans te geven om deel te nemen aan sport, spel en ontspanning, thuis, op school en in de samenleving. Kinderen kunnen bijvoorbeeld, ook in Q1 2025, terecht bij de POH-jeugd voor laagdrempelige ondersteuning, en we bieden Join Us groepen aan.
Gerespecteerd en erbij horen: gehoord voelen, geaccepteerd worden als deel van de gemeenschap en hulp krijgen bij ongelijke kansen. Hierbij hebben wij, ook in Q1 2025, geïnvesteerd in gelijke kansen op het gebied van minima. Zo kunnen minima-gezinnen terecht bij Stichting Leergeld. Ook hebben wij in Q1 2025 gesprekken gevoerd rondom een participatietraject op het Cals College IJsselstein rondom de plaatsing van een JOP. Zij kunnen de tafel en bankjes maken voor in de JOP.
Verantwoordelijk en ontplooiing: een actieve en verantwoordelijke rol nemen, en kansen en ondersteuning krijgen voor talentontwikkeling. Wij werken nauw samen met scholen, om zo kinderen tot hun recht te laten komen. Dit doen wij bijvoorbeeld door een preventieve aanpak op thuiszitters. Hierbij worden jongeren die beginnen te verzuimen eerder gesproken door een jeugdteammedewerker en zodoende eerder de achterliggende problematiek voor het beginnende verzuim gesignaleerd. In Q1 2025 zijn wij met deze preventieve gesprekken begonnen op een tweede middelbare school. Op een eerste gezicht lijkt de aanpak effectief: bij de eerste school is er vrijwel geen nieuw verzuim gemeld. Echter, de officiële evaluatie moet nog komen (tijdspad Q2 2025). Verder hebben de voorliggende voorzieningen veel aandacht voor de talenten van kinderen.
Veilig en gekoesterd: een kind voelt zich veilig op school, thuis en in de samenleving. Alle professionals zijn op de hoogte van de meldcode. De professionals in de uitvoering geven signalen rondom trends door, waar op tijd op wordt geacteerd. Zo werken wij preventief aan veiligheid: het spreekuur rondom relatie- en scheiding is gestart en de GGDrU heeft een plan geschreven rondom de aanpak van middelgebruik onder jongeren.