Het beleidsdocument “Koers Sociaal Domein” is het resultaat van gesprekken met inwoners, maatschappelijke partners en professionals. Ook in 2023 bleef dit de basis voor de koers en zijn onderdelen samen met betrokkenen verder uitgewerkt. Voorbeelden hiervan zijn de jeugdnota en de woonzorgvisie. In de uitvoering zijn we blijven inzetten op preventie, tijdige hulpverlening, de kracht van de samenleving, hulp dichtbij en goede toegang tot algemene voorzieningen die in de behoefte aan zorg en ondersteuning voorzien. Voor (jonge) mantelzorgers hebben we een extra mantelzorgmakelaar aangenomen bij het Steunpunt Mantelzorg. Hierdoor kunnen nog meer (jonge) mantelzorgers informatie, advies of ondersteuning krijgen.
Als inwoners een hulpvraag hebben, horen zij op korte termijn of en hoe wij hun hulpvraag in behandeling nemen. Voor problemen op meerdere leefgebieden bij een inwoner of huishouden, maken we één plan en is er één aanspreekpunt.
In het kader van de energiecrisis en de hoge kosten voor levensonderhoud is op verschillende manieren meer ingezet op inwoners met een laag inkomen. Zo is de inkomensgrens voor bijzondere bijstand verhoogd en hebben we verenigingen met hoge energiekosten geholpen zodat zij hun contributie/lesgeld/entreegeld niet hoefden te verhogen. Hierdoor konden onze inwoners blijven participeren. In WIL-verband is vroegsignalering bij betalingsproblemen verder doorontwikkeld. Er is gestart met het uitvoering geven aan de ingekorte termijnen bij schuldhulpverlening (van 36 maanden naar 18 maanden). Samen met onze (uitvoerings)partners is hard gewerkt aan een nieuwe nota voor het minimabeleid. Samen met Werk en Inkomen Lekstroom, WerkwIJSS en het lokaal werkteam (LWT) hebben we inwoners met een bijstandsuitkering naar werk begeleid en inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt of een arbeidsbeperking begeleid naar werk en participatie. Van de 152 klanten zijn er 40 naar werk begeleidt. Daarnaast hebben 165 klanten (WIL en LWT) stappen gezet in de verbetering van hun positionering richting de arbeidsmarkt. Er is een toename van de banenafspraken (banen met loonkostensubsidie).
Bij hulpvragen met kinderen kijken we met voorrang naar hun veiligheid en welzijn. Het Jeugdteam zorgt voor tijdige inschakeling van specialistische, effectieve vormen van Jeugdzorg waar dat echt nodig is.
Naar aanleiding van de inkoop jeugdhulp is verder ingezet op de implementatie en transformatie van jeugdhulp (en passend onderwijs) door o.a. ontwikkelopgaven (i.s.m. zorgaanbieders, onderwijs en gemeenten), leren en ontwikkelen van en met elkaar, inrichten van leveranciersmanagement, eenduidig werken van de sociaal teams.
Strubbelingen bij opvoeden en opgroeien horen bij het normale leven. Er is ingezet op ondersteuning vanuit eigen kring en binnen sterke sociale verbanden (thuis, op school, in de wijk, etc.). Inzet van professionele hulp komt in beeld wanneer de hulpvraag de veerkracht, kennis en expertise van gezinnen en het sociale netwerk overstijgen.
We zijn blijven sturen op de uitgaven jeugdzorg en Wmo, met behoud van de ingevoerde maatregelen. Gezien de ontwikkelingen vanuit het Rijk bij de toekenning van middelen in het Gemeentefonds blijft sturing en monitoring het uitgangspunt.