Onderhoud kapitaalgoederen

algemeen

Terug naar navigatie - algemeen

Op het gebied van kapitaalgoederen worden twee fasen onderscheiden:
•    Verkrijgen (aanschaf) of vervaardiging van kapitaalgoederen;
•    Onderhoud van kapitaalgoederen.

In deze paragraaf schetsen we een beeld van de actuele ontwikkelingen rond het onderhoud van de gemeentelijke kapitaalgoederen, wat er in de begrotingsperiode aan uitvoering gaat plaatsvinden en welke middelen hiermee zijn gemoeid. Het onderhoud en beheer van kapitaalgoederen is van groot belang voor het goed functioneren van de gemeente. Het onderhoud van kapitaalgoederen bestaat uit twee soorten onderhoud: het dagelijks klein onderhoud, waarvan de kosten ten laste van de exploitatie komen, en het groot onderhoud, waarvan de kosten ten laste van de onderhoudsvoorzieningen komen.

Integrale visie openbare ruimte

Terug naar navigatie - Integrale visie openbare ruimte

Op basis van de Integrale Visie Openbare Ruimte (IVOR, 2021) is in 2023 gewerkt aan een Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR). De basis voor het beleid is gelegd door een inventarisatie van de huidige situatie, participatiemomenten, een quickscan van de buitenruimte en doorrekening van het areaal. Rond de zomer van 2024 wordt het IBOR ter vaststelling aangeboden.

Openbaar groen

Terug naar navigatie - Openbaar groen
Onderwerp Hoeveelheid
Bomenbestand 16.547  stuks (incl. elzenknotten)
Openbaar groen 159 hectare

Na technische inspecties van het openbaar groen in 2022 zijn de eerste renovatiebestekken gemaakt. In 2024 wordt dit traject vervolgd.

Alle bestekken zijn nagelopen en waar het mogelijk was samengevoegd tot een bestek.  Voordelen hiervan zijn efficiëntie van verschillende werken, meer financieel overzicht en er zijn minder losse opdrachten nodig. In 2023 zijn langs de Kaasmakerlaan, Praagsingel, Schonauwen en Eiteren bomen op straatniveau vervangen. De Schonauwen is deels opnieuw van bomen voorzien, de andere projecten zijn afgerond. 

Speelvoorzieningen

Terug naar navigatie - Speelvoorzieningen

In 2023 hebben wij het participatietraject doorlopen voor de volgende fase van het uitvoeringsprogramma Buitenspelen. De ontwerpen zijn definitief en we streven ernaar eind 2024 de uitvoer hiervan rond te hebben. 

 

Sportvelden

Terug naar navigatie - Sportvelden
Onderwerp Hoeveelheid
Sportvelden 4 hectare

In 2023 is het onderhoud van de sportvelden weer in eigen beheer genomen. RMN had dit daarvoor in de portefeuille. In dat jaar zijn er diverse achterstallige werkzaamheden uitgevoerd. Denk hierbij aan reparaties van hekwerken, ballenvangers, vervangen van prullenbakken en het fatsoeneren van het straatwerk. Daarnaast is er een nieuw kunstgrasveld aangelegd voor IJFC . Over andere beheerszaken is er nauw overleg met de verenigingen op zowel Sportpark Groenvliet en IJsseloever.

In 2023 is op de grasvelden groot onderhoud uitgevoerd van de toplagen. Meerdere ballenvangers zijn voorzien van staafhekken en zijn de netten gerepareerd. Het buitenhek is vervangen. Veel snoeiwerk is uitgevoerd. Er is het dit jaar ook intensief samengewerkt met de verenigingen en onderhoudspartijen zoals Scholman, Aquaco, OVI enz.

2023 stond voornamelijk in het teken van het weer in beheer nemen van de parken en het op niveau brengen van de voorzieningen. In dit jaar zijn vele verbeteringen gerealiseerd wat de totale uitstraling ten goede is gekomen.

Voor 2024 is het onderhoud van de 4 grasvelden op Sportpark Groenvliet opnieuw aanbesteed. de verwachting is dat de winnende partij het onderhoud per 1 maart 2024 gaat oppakken. Alle andere zaken zoals het snoeien en afwateringen zijn in het bestek van groen en riool meegenomen. 

Ontwikkelingen

We zien een beperkt gebruik van de grasvelden. Dit komt mede door het gebruik alleen op de zaterdagen en dat de velden (buiten de voorbereidingsperiode) niet gebruikt kunnen worden voor trainingen (de velden zijn ook niet verlicht)  Dat heeft consequenties voor het reguliere en groot onderhoud van de velden. In het nieuwe MJOP van 10 jaar worden deze activiteiten en kosten meegenomen.  

 In 2024 word deze lijn voortgezet.

Openbare verlichting

Terug naar navigatie - Openbare verlichting
Onderwerp Hoeveelheid
Lichtmasten 6.700 st
Armaturen 6.600 st

Uitvoering Meerjarenonderhoudsplan Openbare Verlichting 2021-2024

Stand van zaken

Op 2 februari 2021 heeft de raad het beheerplan vastgesteld. De werkzaamheden lopen conform de planning zoals opgenomen in het beheerplan

Activiteiten 2023

In combinatie met de werkzaamheden aan de Waag is de aanlichting van de Waag vervangen in kader van groot onderhoud. De laatste werkzaamheden in de verduurzaming van de openbare verlichting zijn uitgevoerd. Het project van de vervanging en verduurzaming van de openbare verlichting is in 2023 afgerond.

Foto van openbare verlichting Bloesempad IJsselstein

Openbare verlichting Bloesempad IJsselstein.

Wegen

Terug naar navigatie - Wegen
Onderwerp Hoeveelheid
Verhandingen  
Klinkerverhandeling 77km
Asfalt 66km

Uitvoering Meerjarenonderhoudsplan Wegen 2021-2025

Stand van zaken

Op 2 februari 2021 heeft de raad het beheerplan vastgesteld. De werkzaamheden lopen conform de planning zoals opgenomen in het beheerplan.

Activiteiten 2023

In 2023 zijn wij aan de slag gegaan met de volgende projecten:

  • Groot onderhoud aan het asfalt waaronder de Utrechtseweg,  de Hoge biezendijk en het Sevenhovenpad.
  • Op verschillende locaties onderhoud aan de elementen verharding, waaronder het Imminkplein en het Philips Willemplantsoen

foto van aanpassing fietspad Basiliekpad, IJsselstein.Foto van aanpassing fietspad Basiliekpad, IJsselstein.

 

Foto van aanpassing straatwerk WF Plantsoen

In 2023 stond in de planning om het Robijnpad, Eitersesteeg, Johan Frisolaan en het Biezenplein op te herstellen. Deze werkzaamheden zijn integraal opgenomen in 2024. In 2023 is naar voren gekomen dat er koppelkansen zijn. Zo gaan wij het Robijnpad combineren met werkzaamheden aan het openbaar groen. Het Biezenplein wordt gecombineerd met de werkzaamheden aan de Touwlaan en  de Johan Frisolaan wordt gecombineerd met nutswerkzaamheden. Het asfalteren van de Eitersesteeg wordt gecombineerd met de aanpassing van de oversteek met de Kerspellaan vanuit de mobiliteitsagende. 

Wortelopdruk

Terug naar navigatie - Wortelopdruk

Wij hebben in beeld wat de omvang en locaties van de wortelopdruk en bijbehorende maatregelen zijn. In 2023 werken wij samen met de groenvoorziening verder om de zorgelijke locaties te herstellen. De Integrale Visie Openbare Ruimte gebruiken wij hierbij als leidraad.  

Uitvoering Meerjarenonderhoudsplan Wortelopdruk 2021-2025

Stand van zaken

Het beheerplan Wortelopdruk is in 2021 vastgesteld. Het doel van dit beheerplan is om de wortelopdruk locaties structureel te kunnen onderhouden, om zodoende de vastgestelde beeldkwaliteit te handhaven en onveilige situaties te voorkomen. Met behulp van de weginspecties van 2021 en 2023 en de gemaakte meldingen is een actielijst gecreëerd voor de buitendienst. Zij zorgen er voor dat deze locaties z.s.m. worden hersteld. De wortels die schade maken aan de bestrating worden verwijderd onder begeleiding van specialisten. De hoeveelheid wortels en de manier waarop de wortels verwijderd worden, brengen geen blijvende schade toe aan het groen. Veel bomen zijn ingesloten door verharding. Door boomvakken te vergroten is er minder overlast van wortelopdruk.

Activiteiten 2023

Er is weer een grote slag gemaakt om de reeds vastgelegde zorgelijke locaties op te pakken. De werkzaamheden hiervoor zijn projectmatig opgestart en uitgevoerd op verschillende locaties waaronder het Loenapad en Eiteren.

Verkeersinstallaties

Terug naar navigatie - Verkeersinstallaties

Uitvoering Meerjarenonderhoudsplan Verkeerregelinstallaties (VRI) 2021-2024

Stand van zaken

Op 2 februari 2021 stelde de raad het beheerplan vast. De werkzaamheden lopen conform de planning zoals opgenomen in het beheerplan.

Activiteiten 2023

Het areaal is up-to-date. Er stonden geen grote werkzaamheden voor 2023 ingepland, alleen de kleine reguliere onderhoudswerkzaamheden zijn uitgevoerd. Er staan 9 verkeersinstallaties in de gemeente. De leeftijd en conditie van alle installaties is dusdanig dat alleen groot onderhoud planmatig is aangepakt.

Water

Terug naar navigatie - Water

Ten behoeve van de waterberging en om een goede doorstroming te houden, worden de alle watergangen jaarlijks geschouwd (uitmaaien natte profiel). Afhankelijk van de watergang gebeurt dat één of twee keer per jaar. Deze voorjaars/najaarsschouwen  worden  middels een bestek uitgevoerd. 

Conform het bestek uitgevoerd.

Water/baggerwerkzaamheden

Terug naar navigatie - Water/baggerwerkzaamheden

In het eerste kwartaal 2023 zijn er geen baggerwerkzaamheden uitgevoerd, maar zijn vanwege de beperkte hoeveelheid opgenomen in de planning van 2024. Daarmee is het Beheerplan baggeren 2015-2024 afgerond. Voor de volgende 10 jaar hebben we in 2023 een start gemaakt met het schrijven van een nieuw baggerbeheerplan. 

Uitvoering Beheerplan baggeren 2015 – 2024

Stand van zaken
Laatste ronde baggerbestek 2015-2024 en nieuw baggerbeheerplan 2025-2035 is in voorbereiding.

Ontwikkelingen
In overleg met HDSR stellen wij een nieuw baggerbeheerplan op. De samenwerking met HDSR is belangrijk om werkzaamheden met elkaar af te stemmen en afspraken over de beste beheerstrategie te maken . Ook voeren we met elkaar het gesprek om diepteschouw af te schaffen en op basis van de gemaakte afspraken te werken, in plaats van elkaar te controleren. 

Activiteiten 2023

Er zijn in 2023 geen baggerwerkzaamheden uitgevoerd.  We zijn gestart met het aanbesteding gereed maken van de  baggerwerkzaamheden 2024-2025.

 

Beschoeiingen

Terug naar navigatie - Beschoeiingen
Onderwerp Hoeveelheid
Natuurlijk 81km
Harde oeververdeding 22km

Conform het Oeverbeheerplan 2020-2030 worden beschoeiingen en damwanden vervangen. 

Uitvoering Oeverbeheerplan IJsselstein 2018-2028

Activiteiten 2023 
In overleg met het HDSR hebben we de damwanden in de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel nagekeken en beoordeeld en is afgesproken, dat we de eerste twee jaar nog even wachten en dan eventueel gezamenlijk die delen oppakken. 
Op de Achtersloot ter hoogte van huisnummer 186 ging 230 strekkende meter berm door ongedierte, rivierkreeften, trillingen afschuiven de watergang in, waardoor we genoodzaakt waren een schottenbeschoeiing te plaatsen van 230 strekkende meter.

  Daarnaast is er op omloop Oost conform het oeverbeheerplan 500 strekkende meter schottenbeschoeiing vervangen.

 

Ontwikkelingen
Op de buitenwegen als Hogebiezendijk, IJsseldijk en met name de Achtersloot gaan we steeds meer zien dat de berm(en) gaan afglijden de watergang in waardoor we natuurlijke oever moeten gaan beschermen met beschoeiing.   

 

Civieltechnische kunstwerken

Terug naar navigatie - Civieltechnische kunstwerken
Onderwerp Hoeveelheid
Kunstwerken 230stuks

Uitvoering Meerjarenonderhoudsplan Kunstwerken 2015-2024

Stand van zaken

Het meerjarenonderhoudsplan is  geactualiseerd en wordt onderdeel van het Integraal beheerplan openbare ruimte (IBOR). In het nieuwe beheerplan worden ca. 50 objecten toegevoegd,  die in dit beheerplan worden geborgd. Dan wordt bijvoorbeeld gedoeld op kleine muurtjes in het straatbeeld of andere scheidingselementen in de openbare ruimte. Voorheen waren deze objecten niet in een beheerplan opgenomen. Echter omdat voorzien wordt dat deze op termijn onderhoud nodig gaan hebben, zijn ze geborgd in het nieuwe beheerplan. 

Activiteiten 2023
De brug over de Hollandse IJssel nabij het sportpark is voor de tweede keer in de brand gestoken, maar ook weer hersteld. De houten brug op Omloop Oost brug (BH-046 ) is vervangen. Daarnaast zijn er nader onderzoeken bij betonnen bruggen uitgevoerd op chloridegehalte en zijn op basis van die onderzoeken, betonreparaties uitgevoerd.   Ook zijn er diverse kunstwerken gedeeltelijk of geheel gereinigd. 

Riolering

Terug naar navigatie - Riolering
Onderwerp Hoeveelheid
Riolering 202,4km
Gemengd 29,1 km
Hemelwater 93,7km
Droogweegafvoer 79,1km
Overstortriool 0,5km
Persleidingen 28,3km
Drukleidingen 24,4km
Persleidingen 3,9km

In 2023 is een start gemaakt met het opstellen van een nieuwe stijl Gemeentelijk Riolering Plan (GRP), genaamd het Water en Riolering Plan (WRP). Dit plan zal voor de periode 2024 – 2029 het beleid op gebied van water en riolering in de gemeente IJsselstein weergeven. Dit doen we omdat het vorige GRP afloopt in 2023. We hebben hierbij de samenwerking gezocht met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.  

In 2023 is de actualisatie van het nieuwe basisrioleringsplan (BRP) gestart en voor 90% afgerond. Dit plan heet geen BRP meer maar SSW, het Systeemoverzicht Stedelijk Water. Het SSW beschrijft alle deelsystemen van het stedelijk watersysteem en het functioneren van het stedelijk watersysteem. Daarnaast vind er een evaluatie plaats van het functioneren van het stedelijk watersysteem en worden maatregelen beschreven.  Dit hebben we gedaan omdat het vorige BRP 10 jaar geleden is opgesteld. De bevindingen vanuit het SSW zijn gekoppeld met de in 2023 opgestelde klimaatvisie en het hierbij horende uitvoeringsprogramma. 

In 2023 heeft een aanbesteding plaatsgevonden voor de reiniging en inspectie van riolering in IJsselstein voor de komende 4 jaar. Er zijn daaropvolgend reinigings- en inspectierondes uitgevoerd m.b.t. de gemalen en het rioolsysteem in Achterveld. Dit was nodig om een goed beeld te krijgen van de toestand van de riolering in deze wijk. Daarbij heeft er een analyse plaats gevonden van de inspecties van 2021 en 2022. Dit heeft geleid tot een inzicht in maatregelen die de komende jaren worden uitgevoerd. Het gaat hierbij voornamelijk om herstel van vrijvervalriolering. 

In 2023 is de realisatie van een persleiding (ca. 300 meter lang) vanuit gemaal de Clinckhoeff (nabij het gelijknamige winkelcentrum) naar het hoofdgemaal van HDSR afgerond. Deze persleiding is gelegd vanwege de toekomstig verplaatsing van het gemaal. Dit gemaal voert het rioolwater af vanuit de wijken IJsselveld-Oost en West. 

In het buitengebied van IJsselstein zijn meerdere kleinere projecten uitgevoerd, zoals de renovatie van het opvoergemaal halverwege de Achtersloot. Ook is er onderzoek gedaan naar foutaansluitingen op de persleiding van de Achtersloot. Dit hebben we gedaan om te voorkomen dat er teveel rioolvreemd water via de vuilwaterriolering wordt afgevoerd. Daarnaast zijn er diverse nieuwe woningen aangesloten op het persleidingstelsel aan de Noord en Zuid IJsseldijk. 

Op het gebied van drainage is in 2023 werk uitgevoerd m.b.t. beheer en onderhoud. Door de vele regenval in 2023 is eens te meer duidelijk geworden hoe belangrijk drainage in IJsselstein is. Deze is in geheel IJsselstein gereinigd. Daarnaast zijn diverse knelpunten aangepakt t.b.v. de verbetering van de doorstroming van het grondwater richting de watergangen. 


Uitvoeringsplan: Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP) 2019-2023 

 

Vastgoed

Terug naar navigatie - Vastgoed
Onderwerp Hoeveelheid
Vastgoed 75 stuks

Vastgoed

De basis
Het bereiken van beleidsdoelen van vastgoed, het efficiënt en effectief inzetten van het vastgoed, doelmatig en rechtmatig beheer, en het beheersen van risico’s kennen een belangrijke randvoorwaarde: inzicht in de vastgoedportefeuille. Voor het verkrijgen van inzicht zijn drie elementen van belang: registratie, contractmanagement en begroten van investerings- en onderhoudskosten. 

Vastgoedregistratie 
Het gemeentelijk vastgoed moet adequaat geregistreerd zijn. Uitgangspunten voor een goede registratie zijn: 
•    Actueel 
•    Compleet (bevat alle relevante data en contractstukken) 
•    Toegankelijk (digitaal) 
•    Centraal (afdelingsniveau)

De bovengenoemde uitgangspunten zijn verwerkt in de vastgoedregistratie (objectdossier). Periodiek wordt van al het vastgoed (gebouwen en (sport)terreinen) een inventarisatie uitgevoerd en wordt deze waar nodig herijkt. Zo wordt bijvoorbeeld eens in de 5 jaar het vastgoed opnieuw geïnspecteerd en wordt het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) herijkt. Alle relevante data (voor zover beschikbaar) worden hiermee inzichtelijk gemaakt en geregistreerd. Daarnaast zijn ook alle huurovereenkomsten en gebruikscontracten per vastgoedobject opgenomen in de vastgoedregistratie.

Contractmanagement 
Met betrekking tot het gemeentelijk vastgoed gaat de gemeente juridische en financiële verplichtingen aan. Voorbeelden hiervan zijn: huurovereenkomsten voor het gebruik van het gemeentelijk vastgoed, notariële aktes inzake de verkoop van vastgoed of recht van opstal en opdrachtverstrekkingen aan aannemers voor het uitvoeren van onderhouden, aanbestedingen en leveringsovereenkomsten voor nutsvoorzieningen. 

Relevante gegevens uit de huur- en gebruiksovereenkomsten, zoals vergoeding, indexatie, looptijd en opzeggingstermijn, worden centraal geregistreerd. Door het volledig en centraal registreren van alle contractuele (verhuur)verplichtingen die betrekking hebben op het vastgoed verkleinen we (juridische en financiële) risico’s en vergroten we de kans op optimalisatie. 
Voor een verdere professionalisering en optimalisering van het vastgoedbeheer is in 2023 een vastgoedbeheersysteem aangeschaft.

Verduurzaming 
Bij uitvoering van het onderhoud is gekeken of het onderhoud en het thema verduurzaming gecombineerd kon worden. Waar mogelijk is er gekozen om een verduurzamingsslag te maken. Duurzaamheid is een steeds belangrijker wordend thema binnen het vastgoedbeheer. 
In 2023 is gestart om voor alle vastgoedobjecten een duurzaam MeerJarenOnderhoudsPlan Vastgoed (DMJOP) op te stellen, waarbij wordt gekeken op welke wijze duurzame maatregelen in de vastgoedportefeuille kunnen worden toegepast. 


Groot onderhoud 
Het MeerJarenOnderhoudsPlan Vastgoed (MJOP 2019-2038) is gebruikt als uitgangspunt voor de uitvoering van het onderhoud in 2023. In het jaar 2023 zijn er op basis van het MJOP diverse werkzaamheden afgerond of in opdracht gegeven. In 2023 is ook al het vastgoed opnieuw geïnspecteerd en is het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) herijkt.

Duitslandstraat 7, Reddingsbrigade: Bij dit object is het kozijn bij de entree vernieuwd, zijn 2 deuren van de naastgelegen schuur vernieuwd  en zijn de houten  boeidelen aan de achterzijde vervangen door Trespa. Het buitenschilderwerk is daarna volledig uitgevoerd.  De schoorsteen op het dak is in het geheel verwijderd omdat deze lekkage vertoonde en geen dienst meer deed. Het platte dak is daarna weer hersteld.

Poortdijk 34, Sporthal Poortdijk: De ventilatiebox op het dak was defect en is vervangen om zodoende de juiste ventilatie in de sporthal te kunnen waarborgen. In verband met de brandveiligheid en verbetering van de akoestiek in de sporthal is op veel plekken de houten wandbekleding verwijderd en zijn de wanden voorzien van Trenomat (akoestisch materiaal). Het systeemplafond bij de tribune is vervangen omdat deze aan vervanging toe was. Er is gekozen om deze te vervangen voor multiplex omdat dit materiaal stootvaster is en daarmee langer mee gaat. Gelijktijdig hebben we op het gebied van duurzaamheid een slag kunnen maken door de oude lichtarmaturen in het plafond te vervangen door LED verlichting. Ook is het systeemplafond in de centrale hal vervangen.


Merkelbachlaan 2, WOC:  Onder de overstek aan de buitenzijde van het gebouw zijn de houtwolcementplaten vernieuwd. Gelijktijdig zijn ter voorkoming van lekkage nieuwe waterslagprofielen aangebracht. Ook hier hebben we op het gebied van duurzaamheid een slag kunnen maken door de oude lichtarmaturen in de overstek te vervangen door LED verlichting. Daarnaast zijn er 3 deurkozijnen vernieuwd omdat deze niet meer hersteld konden worden en daarmee onvoldoende inbraakwerend waren.

St. Petersburglaan 27, Sporthal Zenderpark: Om aan de eisen te blijven voldoen (wet en regelgeving) is bij dit object de brandmeldinstallatie vernieuwd. In de centrale hal zijn aan beide zijde de wanden opnieuw gesaust. De tegels in alle 4 de douchegelegenheden lieten op sommige plekken los. Om de veiligheid te kunnen waarborgen hebben we deze plaatselijk laten herstellen en vernieuwen. Het plafond in de natte ruimtes vernieuwd omdat deze was aangetast door een eerdere lekkages. In 2023 stond het vervangen van de dakbedekking en de gevel in de planning. Vanwege een flora- en fauna onderzoek hebben we dit moeten verplaatsen en kan dit pas in het najaar 2024 uitgevoerd worden. Wel zijn wel diversen noodvoorzieningen getroffen om lekkage te voorkomen.

Heemradenlaan 34, Sporthal ‘t Heem: De regelkast (aansturing) van het klimaatsysteem is hier vervangen omdat deze aan vervanging toe was. Ter voorkoming van lekkages zijn bij de hele sporthal de wand en dakplaten vernieuwd.  De sporthal heeft nu weer een mooie frisse uitstraling.


Benschopperstraat 39, Waaggebouw: Dit object is zowel van binnen als van buiten aangepakt. Voor zover mogelijk met behoud van klassieke details en in overleg met de Historische Kring IJsselstein en Monumentenwacht. 
Binnen is de keuken en het sanitair vervangen, zijn diverse wanden hersteld en is het hang- en sluitwerk van de oude deuren in de oude staat teruggebracht. Op zolder is LED verlichting aangebracht.  In het kader van brandveiligheid is het hele pand voorzien van nieuwe bedrading en is de groepenkast vervangen. 
Buiten is het platte dak aan de achterzijde vernieuwd en voorzien van een nieuwe lichtkoepel. Ter voorkoming van lekkages is het dak grotendeels vervangen en is het dakbeschot voorzien van dampdoorlatende folie. De boeidelen en goten zijn vernieuwd en alle hemelwaterafvoeren zijn nagelopen en waar nodig vernieuwd. Na het uitvoeren van een asbestinventarisatie (voorafgaand aan de werkzaamheden) is besloten het nog aanwezige asbest (asbest uit de laagste risicoklasse) uit voorzorg te laten saneren door een gecertificeerd bedrijf.

Kamerling Onneslaan 26, gemeentewerf: Door het terughalen van taken (bijvoorbeeld het groenonderhoud) van de RMN naar de gemeente IJsselstein maken de gemeente en de RMN per 1 januari 2023 gezamenlijk gebruik van de gemeentewerf. Voorheen werd de gemeentewerf volledig gehuurd door RMN. Door deze verschuiving was het noodzakelijk aanpassingen te doen aan de werkplekken. Zo zijn de werkplekken voorzien van nieuwe marmoleum vloerbedekking, is er een uitgiftebalie gerealiseerd en zijn wanden opnieuw gesaust.

 


Teenschiller 2: Bij dit object is het gehele buitenschilderwerk uitgevoerd en is waar nodig houtrotreparatie uitgevoerd.


Brugwachtershuisjes Poortdijk en Oranje Nassaulaan: Deze waren toe aan een opknapbeurt. Bij het brugwachtershuisje aan de Poortdijk is besloten het nog aanwezige asbest uit voorzorg te laten saneren door een gecertificeerd bedrijf. Daarna zijn de wand en de vloer voorzien van nieuwe beplating. Het brugwachtershuisje aan de Oranje Nassaulaan is voorzien van een nieuwe marmoleum vloer en is aan de buitenzijde opnieuw geschilderd. 


Televisiebaan 143: Bij dit object is het gehele buitenschilderwerk uitgevoerd 


Lage Biezen 4: Dit object (voorheen schoolgebouw) is in 2023 door omgebouwd naar woonlocatie voor het tijdelijk opvangen van statushouders


Utrechtsestraat 14, oude burgemeesterswoning: Bij dit object zijn het dak, de goten en de schoorsteen vernieuwd. Ook is het gehele buitenschilderwerk uitgevoerd. De gevel is volledig nagelopen op scheurvorming en waar nodig hersteld. Daarnaast hebben we op het gebied van duurzaamheid een slag kunnen maken door de woning grotendeels te voorzien van dubbel glas en het dak te isoleren. Na het uitvoeren van een asbestinventarisatie (voorafgaand aan de werkzaamheden) is besloten het nog aanwezige asbest (asbest uit de laagste risicoklasse) uit voorzorg laten saneren door een gecertificeerd bedrijf.

Utrechtsestraat 79, oude raadhuis: Het aanwezige invalidentoilet is gerenoveerd omdat deze  verouderd was en niet meer voldeed aan de eisen. Ter voorkoming van vochtdoorslag (onder het maaiveld) en behoud van de gevel zijn de muren geïnjecteerd met een vochtwerend middel.


Parkeergarage Overtoom: de parkeergarage hebben we voorzien van nieuwe camera's omdat deze hun technische levensduur hadden bereikt en niet meer voldeden aan de huidige eisen. 


Parkeergarage Eiteren: Bij de vuilwaterpompinstallaties hebben we diversen onderdelen en pompen moeten vernieuwen om een juiste afwatering van de parkeergarage te kunnen waarborgen


Overtoom 1, stadhuis: Omdat de grondwet in 2022 tekstueel is aangepast moest de oude tekst op de wand in de centrale hal voorzien worden van de nieuwe tekst (nieuwe grondwet). Verder is op diverse locaties binnen en buitenverlichting vervangen door LED.


Overtoom 3, Fulco theater: Ter voorkoming van lekkages zijn op diverse plekken de dakbedekking en dakranden  vernieuwd. Op het gebied van duurzaamheid hebben we een start kunnen maken bij een deel van de binnenverlichting door deze te vervangen door LED verlichting.


Noord IJsseldijk 57, begraafplaats: Bij de aula en de schuur is het gehele buitenschilderwerk uitgevoerd en is waar nodig houtrotreparatie uitgevoerd. Ook zijn er dakreparaties uitgevoerd ter voorkoming van lekkages.


Zomerdijk 42a, 42b, sporthal De Oever: De kozijnen en boeidelen bij de kleedkamers van Shot en Fortissimo zijn vervangen en daarna geschilderd omdat dat deze hun technische levensduur hadden bereikt. Daarnaast zijn ook aan de binnenzijde alle kozijnen netjes afgetimmerd en afgewerkt.


Oranje Nassaulaan 50, sporthal IJsselhal: Bij het sportcafé was het kozijn toe aan vervanging. Deze hebben we laten vervangen door een kozijn met 2 openslaande deuren zodat er een betere doorgang is ontstaan naar het buitengelegen terras. Ook de boeidelen en het overstek zijn vernieuwd door nieuw Trespabeplating. Tevens zijn deze kozijnen voorzien van een schilderbeurt.

Stadsmuur Molenstraat: Bij de stadsmuur is het voegwerk hersteld en vernieuwd


Sint Nicolaasstraat 12, basiliekkerk toren: Van de kerktoren is het uurwerk gerestaureerd. Het uurwerk is daarnaast verduurzaamd door toepassing van LED verlichting 

Dagelijks onderhoud 
Naast bovenstaande werkzaamheden wordt dagelijks inzet gepleegd om klachten/storingen en meldingen te verhelpen. Sportbeheer zorgt er jaarlijks voor dat alle sporttoestellen gekeurd worden, maakt voor aanvang van de gymlessen de sportzalen schoon en wordt er dagelijks toezicht gehouden door de sporthalbeheerders, zodat de kinderen veilig en schoon kunnen sporten. 

Overige werkzaamheden 
Naast de werkzaamheden voor groot- en dagelijks onderhoud worden ook reguliere onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd, zoals jaarlijkse keuringen van onze gereedschappen (denk hierbij aan ladders, elektrische gereedschappen, persoonlijke beschermingsmiddelen) maar ook de onderhoudsbeurten voor de luchtbehandeling, cv-installaties en elektronische installaties, liftonderhoud, uitvoering van verplichte keuringen en dagelijkse storingen die voor kunnen komen.

 

Duurzaamheid

Terug naar navigatie - Duurzaamheid

Civieltechnische projecten

Nederlandlaan
Voor het project Nederlandlaan is een bouwteam opgericht. Er zijn veldonderzoeken en meetwerkzaamheden uitgevoerd. Ook is er een schets gemaakt dat als basis diende voor het gesprek met de belanghebbenden. Op deze wijze is er informatie opgehaald en een voorlopig ontwerp gemaakt. Met het voorlopig ontwerp heeft de gemeente een informatieavond gehouden aan de Poortdijk voor de buurt. 

Kronenburgplantsoen 
In 2023 is er een keuze gemaakt om te wachten met de uitwerking van het Kronenburgplantsoen, omdat het Toekomstbeeld binnenstad werd opgesteld. Het toekomstbeeld heeft invloed op aan welke wensen en eisen de Kronenburgplantsoen moet gaan voldoen. Inmiddels is het toekomstbeeld  in 2023 vastgesteld. Voor de verdere uitwerkingen van het toekomstbeeld zijn nog een aantal onderzoeken nodig om goede keuzes te kunnen maken. Om deze reden is er voor gekozen om het Kronenburgplantsoen onderdeel te laten worden van het uitvoeringsprogramma Toekomstbeeld binnenstad. 

Klimaatadaptatie

Terug naar navigatie - Klimaatadaptatie

De gemeente IJsselstein heeft duidelijker inzicht gekregen in de effecten van klimaatverandering (o.a. wateroverlast, hitte en droogte) op de openbare ruimte door de uitvoering van een verdiepende klimaatscan. Dit biedt een solide basis voor het voeren van risicodialogen en het opstellen van de visie voor klimaatadaptatie. Met het opstellen van de Visie is ook in 2022 opgestart en breed geparticipeerd.

Naast het uitvoeren van onderzoeken is op verschillende locaties in de openbare ruimte (zinloze) verharding verwijderd en zijn de locaties vergroend. Klimaatadaptatie is in de opgaven van onder andere wegbeheer en spelen, integraal mee gekoppeld. Voor de aanleg van groene klimaatadaptieve speellocaties is tot 2027 €100.000 subsidie aangevraagd en ontvangen vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA).

Stand van zaken 2023

De gemeente IJsselstein heeft externe en interne risicodialogen gevoerd en daarmee een brede participatie afgerond. Als vervolg daarop is een lokale visie en uitvoeringsprogramma klimaatadaptatie opgesteld. Deze visie en het uitvoeringsprogramma zijn in november 2023 vastgesteld door de gemeenteraad. Hiermee voldoet IJsselstein aan de daarvoor opgestelde eisen van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) om een Lokale Adaptatie Strategie (LAS) opgesteld te hebben. 

Naast het vaststellen van nieuw beleid heeft IJsselstein tot 2027 €90.000 subsidie aangevraagd en ontvangen vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) voor het klimaatadaptief inrichten van de Nederlandlaan, Bratislavastraat en Prinses Christina- en Margrietplein. Samen met de cofinanciering kan daarmee tot 2027 €270.000 geïnvesteerd worden in onze openbare ruimte.