Kunst en Cultuur
Kunst en Cultuur bieden ontelbare mogelijkheden voor inwoners om zich te uiten, geïnspireerd te raken, talenten te ontwikkelen, te vermaken en om elkaar te ontmoeten. Kunst en Cultuur kennen dan ook vele verschijningsvormen: van theater, musea en literatuur tot cultuur historisch erfgoed, urban culture en modern art. Ook vanuit economisch oogpunt is cultuur van grote waarde voor onze stad. Het vraagt de komende jaren om investeringen om dit te kunnen behouden.
Samen met de partners in het culturele veld gaan we werken om invulling te geven aan het uitvoeringsprogramma van de in 2021 vastgestelde beleidsnotitie Kunst en Cultuur. Stimuleren en faciliteren van een cultuuraanbod dat voor alle inwoners aansprekend, bereikbaar en toegankelijk is. Een sterke, creatieve cultuursector die maatschappelijk (meer)waarde biedt voor de IJsselsteinse samenleving.
Onderwijs
Goed onderwijs is belangrijk voor toekomstige generaties IJsselsteiners. Scholen hebben een brede maatschappelijke functie. Een school is een toegankelijke voorziening in een wijk. Een plaats waar kinderen de beste kansen krijgen om hun talenten in een doorgaande lijn te ontwikkelen en waar in samenwerking met andere partijen opvang en zorg centraal staan. De gemeente en de schoolbesturen zijn samen verantwoordelijk voor goede huisvesting van de scholen. En uiteraard geldt hierbij dat onderwijshuisvesting goed, veilig en schoon moet zijn.
In 2023 hebben we niet alleen met schoolbesturen, maar ook met samenwerkingsverbanden onderwijs en kinderopvang uitvoering gegeven aan de onderwerpen van de strategische lokaal educatieve agenda (LEA): leerlingenvervoer, aansluiting onderwijs en jeugdhulp, samenwerking jeugdteam van gemeenten en scholen en het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Het NPO plan is gemonitord en er zijn verdere uitvoeringsafspraken gemaakt met onze samenwerkingspartners onderwijs, bibliotheek, GGD en Pulse.
We hebben verder geïnvesteerd in onze relatie met samenwerkingspartners via schoolbezoeken, werkbezoeken aan kinderdagverblijven en ouderbijeenkomsten en door aan te sluiten bij het directeurenoverleg in IJsselstein.
2023 was het eerste jaar dat voorschoolse en vroegschoolse educatie (VVE) niet meer door Pulse werd uitgevoerd, maar door meerdere kinderopvangpartijen. Deze overgang hebben we begeleid en gemonitord tijdens de overleggen van de Stedelijke Regiegroep VVE. Er is gestart met de ontwikkeling van een kwaliteitskader VVE voor IJsselstein in samenwerking en afstemming met de gemeente Nieuwegein en de Onderwijsinspectie. Medio 2023 is de Peutermonitor aangeschaft voor het monitoren van de VE indicaties en de subsidieafwikkelingen.
Daarnaast is met de andere Lekstroomgemeenten intensief samengewerkt en afgestemd op thema's zoals leerplicht, jeugdhulp in onderwijstijd, Mbo's, NT2 en VVE.
Samen met de schoolbesturen en de directies hebben we onderzocht of de Baanbreker in het schoolgebouw van het Cals College kan worden gehuisvest. En zijn de voorbereidingen voor de nieuwbouw van de Agnesschool en de Tandem gedaan. Samen met de scholen is een voorstel gedaan voor een voorkeurslocatie voor de nieuwbouw. En is een concept businesscase opgesteld met een programma van eisen en een eerste kostenraming.