Opstellen van een woonzorgvisie. Samen met woningcorporaties, zorgpartijen en andere partners. Domeinoverstijgend en in afstemming met de regio.
Stand van zaken (indicator en toelichting)
In 2023 is gestart met het voorbereiden en maken van de Woonzorgvisie. Deze visie is samen met onze ketenpartners binnen wonen, zorg en welzijn tot stand gekomen.
Als gevolg van de toenemende vergrijzing en het fysiek scheiden van wonen en zorg vraagt dit extra aandacht als het gaat om wonen, welzijn en zorg. De woonopgave heeft zijn uitwerking zowel op het sociale als op het fysieke domein en is daarom integraal aangepakt.
******De woonzorgvisie verbindt deze beide domeinen. Hierin staat wat er nodig is om mensen met een bijzondere woonbehoefte te huisvesten in een toegankelijke woonomgeving, in de nabijheid van medische basisvoorzieningen (huisarts, fysio, tandarts, wijkgebouw), dagelijkse voorzieningen (winkels, openbaar vervoer e.a.) en de aanwezigheid van ontmoetings- en dagbestedingsplekken. Er is onderzocht hoe de (verwachte) vraag naar wonen-met-zorg zich verhoudt tot het huidige aanbod van woningen voor verschillende doelgroepen. De Woonzorgvisie bepaalt de richting op hoofdlijnen. Aan de hand van vijf thema’s (wonen kwalitatief, wonen kwantitatief, welzijn, zorg en communicatie) is op basis van uitgangspunten de IJsselsteinse visie op wonen, welzijn en zorg geformuleerd. De Woonzorgvisie wordt behandeld in de raadsvergadering van 7 maart 2024. In 2024 en verder werken we de Woonzorgvisie verder uit in een Uitvoeringsagenda. Dat doen we ook weer samen met onze ketenpartners.*******